Kedves Olvasó!

Novák Zsombor Péter vagyok, becenevemen Zsombito. E honlap igaz történetek, interjúk és személyes vélemények formájában keresi a válaszokat főként a következő témakörökben: vallás, élet és hivatás, tabuk.

Ateista családba születtem 1993-ban. A családi tradíció szerint én is élsportolónak készültem, de tizenhét évesen letértem erről az útról, amikor egy cserediák program keretein belül Ecuadorba költöztem egy évre. A dél-amerikai országban részt vehettem indián törzsek rituáléin, elzárt kolóniák bentlakóival jártam az esőerdőt machétával az oldalamon, és egy katolikus magániskolában tanultam, ahol minden napos volt a Jézushoz való imádkozás. Így léptem a vallások útjára.

Az igazi útkeresés a hazatérésem után kezdődött, ugyanis a környezetem úgy vélte, hogy a vallás csak szemfényvesztés, és, hogy áthidalhatatlan szakadékok vannak az egyes kultúrák között. E vélemények és a Latin-Amerikában tapasztalt vidám hit hatására még elszántabb lettem, így három évig tanultam katolikus hittant, végül katolizáltam. Néhány évvel később azonban a judaizmussal volt randevúm, amiből első látásra szerelem lett. Jelenleg az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetemen mélyítem tudásomat a zsidóságról, és rendszeresen járok zsinagógába imádkozni.

 

Kalandjaim során egészen eltérő társadalmi rétegekkel találkoztam már: éltem különösen gazdagok között úgy, hogy csak testőrrel vagy golyóálló autóval mehettem ki az utcára, de a világszerte létrejövő kapcsolatok révén időt tölthettem olyan nyomornegyedben is, ahol a bandatagok gépfegyverrel járták az utcákat. Visszatérő jelleggel végzek munkát kulturális területen, ahol gyakran tapasztalom, hogy a megszerzett címkék, a kivagyiság átveszi hatalmát a szellem fölött, és időnként fizikai segédmunkát is vállalok, így olyan emberek mentalitását ismerhetem meg, akiket máig sokan lenéznek. A felvett társadalmi szerepek megfigyelésén túl leginkább az foglalkoztat, hogy istenigazából mi az ember dolga a Földön.

A világra való nyitottságom miatt különösen sokszor kerülök a komfortzónámon kívülre. Látom a hazugság, az egoizmus és a rossz szándék káros hatásait, mégis megőriztem képességemet, hogy észrevegyem a részletekben húzódó szépséget és a világ csodáit. Idő közben az írás olyanná vált számomra, mintha lenne egy lakatlan szigetem, ahol átadhatom magam a korlátlan őszinteségnek s a belőle fakadó szabadság érzésének.

Van bocsánat a bűneinkre? Tényleg elavultak a vallások? Hová tűntek a példaképek? Mire használjuk a képességeinket? Miért hazudunk önmagunknak? Egyáltalán, ki vagyok én?

És ki vagy te? 

Hiszem, hogy a jó szándék előtt előbb-utóbb megnyílnak a kapuk.

És hiszem, hogy közösen könnyebben kereshetjük meg a válaszokat! 

 

Köszönöm, ha velem tartasz!

 

TANULMÁNYOK

2010-2011

Santo Somingo

Ecuador

nyelvismeret: spanyol

2007-2013

Szolnok

 Magyarország

nyelvismeret: német, angol

Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetem

egyházi közösségszervező szak

/újságírói gyakorlat/

2017-

Budapest

 Magyarország

nyelvismeret: héber

Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola

és Gimnázium 

 Colegio Marista Pio XII.

(Marista testvérek magániskolája)

 

MÉDIA

Show More
 

ELŐADÁSOK

eizik_taub_plakát.jpg
A Meaningful Ramadan (1).png
zsidó örökségek nyomában 2020 online konferencia

Köszönöm a meghívást!

 

TÁMOGATÓK

Önzetlen segítségük és szakmai tudásuk megfizethetetlen. A köszönöm a legkevesebb.

Földes Katalin

fényképész

Szabó Alexandra

grafikus

Raffai Gellért

pszichológus

Tiago B. Beltrão

projekt manager

 
  • Instagram

@zsombito

Kapcsolat

  • Facebook

facebook.com/zsombito

©  zsombito.com

A zsombito.com weboldalon elhelyezett összes tartalom szerzői jogvédelem alatt áll. Bármilyen formában azokat felhasználni kizárólag a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával lehet.